Zomercursus Zwemmend Redden 2017 met succes afgesloten

Zaterdag 7 oktober werd de cursus Zwemmen Redden afgesloten met het examen. 12 kandidaten haalden hun diploma.

Het examen startte met een bijzondere blijk van erkenning. Wethouder Coby van der Pas reikte namens de gemeente Meijerijstad een mooie cheque van 100 EUR uit aan de afdeling Zwemmend Redden. Zij deed dit omdat Reddingsbrigades Nederland dit jaar 100 jaar bestaat en de gemeente als dank een Ode wil brengen aan de Redder. Wij zijn heel blij met dit mooie gebaar van onze gemeente.

Daarna begonnen de Junior Redders 3, de Zwemmend Redders 1 en de Lifesavers aan hun examen. Voor elke groep hadden we twee banen gereserveerd. Zo hadden de zwemmers voldoende plaats om te laten zien dat ze niet alleen zichzelf uit een lastige situatie konden redden maar ook anderen. De Junior Redders, Kaitlin, Lieke, Ravi en Sije toonden dat ze een goede conditie en zwemtechniek hadden. Ook lieten ze een redding zien met een klos waarbij zij zelf, heel veilig, op de kant bleven staan. Thijs ging op voor Zwemmend Redder 1. Bij dit examen zat ook een redding met een klos. Nu lag de drenkeling al op 7 meter van de kant. Ook mocht Thijs een reddingspop van de bodem naar boven halen en een drenkeling naar de kant vervoeren met verschillende vervoersgrepen. Tegelijkertijd werden ook de Lifesaver examens afgenomen. Dat is het hoogste niveau dat gehaald kan worden bij Neptunus'58. Als je deze diploma's hebt gehaald, ben je in staat om heel snel een reddingssituatie in te schatten en op te lossen. Je kunt daarna ook bij het zwembad terecht als toezichthouder. Deze diploma's bestaan uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

Om 19.00 uur was het de beurt aan Milan (Zwemmend Redder 2), Jessie en Ron (Zwemmend Redder 3) en Moon (Zwemmen Redder 4). Bij deze examens zijn conditie, reddingsvaardigheden en communicatie van groot belang. Er werden nu ook natte reddingen uitgevoerd, waarbij de redder te water gaat. En als je heel dicht bij de drenkeling in de buurt komt, kan dat een gevaarlijke situatie opleveren als je door hem vastgegrepen wordt. Gelukkig wisten onze kandidaten hoe je dat kunt voorkomen en ook wat je juist wel doet als je zelf te water gaat. Milan gooide bij zijn droge redding het reddingsmiddel wel 8 meter weg. De drenkeling kon het touw gemakkelijk vastpakken. Voor Jessie en Ron was er een natte redding met een hulpmiddel waarbij de drenkeling midden in het bad lag. Ook kregen zij de opdracht om een redder met een geblindeerde bril naar een drijvend voorwerp te loodsen. En Moon mocht een droge redding met een hulpmiddel laten zien. Haar drenkeling lag maar liefst op 10 meter. Dat is een hele afstand om te gooien met een touw. Ook kreeg ze te maken met een gezonken drenkeling. Gelukkig had ze een kruispeiling gemaakt voordat ze ging zwemmen, zodat de drenkeling snel naar boven gehaald kon worden.

Alle drenkelingen werden eerst aangesproken en gerust gesteld. Daarna werden ze snel en efficiënt naar de kant gehaald. De alarmering werd ook niet vergeten. De examencommissie was tevreden met de kennis en vaardigheden van onze zwemmers.

De geslaagden van de cursus zijn: Junior Redder 3: Kaitlin van Aarle, Lieke van Hamersveld, Sije Veenstra en Ravi van Zoggel.
Zwemmend Redder 1: Thijs van Hamersveld.
Zwemmend Redder 2: Karin van den Berg, Marion Nabuurs en Milan van Zoggel.
Zwemmend Redder 3: Jessie Bozelie en Ron van den Oetelaar.
Zwemmend Redder 4: Moon van Asseldonk.
Life Saver 1: Nina Heijmans.

Allemaal van harte gefeliciteerd!

Foto's